Wetenschappelijk onderzoek
De kracht van DemenTalent
Er zijn vele redenen waarom mensen met dementie vrijwilligerswerk kunnen doen. De effecten zijn te herleiden naar het 'Five Finger Model'. De methode om de ziekte Dementie te voorkomen, dan wel af te remmen. DemenTalent heeft enorm veel toegevoegde waarde omdat:
1. Mensen met dementie zich weer nuttig voelen, ze ervaren weer een doel in hun leven. Het hebben van een 'purpose' is voor elk mens van groot belang, ook voor mensen met dementie.
2. Dementie betekent dat op veel aspecten competenties en vaardigheden achteruit gaan, maar op één aspect maakt men vóóruitgang; het gevoels- en emotie leven neemt weer toe! Hier speelt DemenTalent op in doordat je iemand anders/ of een organisatie gaat helpen.
3. Bewegen en actief zijn is heel belangrijk voor het functioneren van de aangetaste hersenen en het hele menselijke lichaam. Door het doen van vrijwilligerswerk bewegen mensen met dementie (ongemerkt) veel meer. Ze komen meer buiten en ervaren hierdoor een betere lichamelijke conditie.
4. Mensen met dementie hebben een lerend vermogen en kunnen dus nieuwe dingen leren. Opvallend is dat merendeel van de vrijwilligers vooral nieuwe activiteiten uitvoeren die ze nooit eerder gedaan hebben.
5. Door te letten op voeding en je hart- en vaatziekten kan je op deze wijze preventief, maar ook als je gediagnosticeerd bent, gezond aan de slag met dementie.
De DemenTalent methode
Naar DemenTalent zijn meerdere onderzoeken gedaan. Achtereenvolgens vindt u hier informatie over meedere onderzoeken.
Het grootste onderzoek naar DemenTalent is gedaan door een team van onderzoekers onder leiding van Prof. Dr. Rose-Marie Dröes van het Amsterdam UMC (voormalige VU), onder de titel 'Ontmoetingscentra 3.0.' Het onderzoek duurde 3 jaar.
In dit onderzoek werden deelnemers aan DemenTalent-projecten, die gekoppeld waren aan Ontmoetingscentra Dementie, gevolgd. Periodiek werden zijzelf en hun belangrijkste mantelzorgers ondervraagd. Ook zijn in dit onderzoek periodiek diverse betrokken professionals geïnterviewd. De onderzoeksresultaten werden vergeleken met de grote database die de onderzoekers al hadden opgebouwd rond 25 jaar onderzoek onder deelnemers aan Ontmoetingscentra Dementie en hun mantelzorgers.
De belangrijkste resultaten:
- Mensen met dementie ervaren minder neuropsychiatrische symptomen (angst, apathie, depressie, agitatie);
- Mantelzorgers voelen zich emotioneel gesteund en ervaren daardoor minder (over)belasting;
- DemenTalent is een kosteneffectieve methode: het zorgt ervoor dat de mensen met dementie langer fijn thuis kunnen blijven wonen.