Tips voor het vinden van een vrijwilliger
Hoe vind je een passende vrijwilliger?
- Inspirerende titel en foto
- Duidelijk en simpel
- Fijne introductie
- Praktisch: hoe vaak en wanneer?
- De voordelen benoemen
- kort (genoeg)
1. Titel en foto
Zorg voor een bondige, nieuwsgierig makende titel waardoor lezers willen doorlezen. De titel is heel vaak het enige wat een vacaturebank of zoekmachine toont. Wees helder wat je zoekt. Dus niet 'Vrijwilliger gezocht' maar bv 'Wie laat Rakker zondag uit?' Vermijd algemene termen. Bijvoorbeeld het woord 'vrijwilliger' is niet nodig om in de titel te vermelden, als je op een platform voor vrijwillige inzet zit. Vermijd ook te complexe woorden, vaktermen of referentie termen. Een vraag werkt het beste.
De foto is heel belangrijk in he taanspreken van potentiële vrijwilligers
- Laat vooral in de foto zien wat het werk inhoudt, maar hou het simpel. Als het werk te moeilijk lijkt dan zien ze het zichzelf niet doen.
- Het spreekt mensen met dementie het meeste aan als de persoon die dat werk doet er plezier in heeft. Laat dat zien op de foto.
- Zorg voor niet te veel afleiding in de foto. Door associatie is het dan moeilijk om de aandacht erbij te houden.
- Je kunt een AI- gegenereerde foto maken op de volgende site: https://memory-shots.org/nl.
2. Duidelijk en simpel
Leg helder en duidelijk uit wat je van een ander verwacht. Makkelijkste trucje daarvoor: doe alsof je tegen een vriend of familielid praat! Gouden tip: houd het simpel. En vooral menselijk.
3. Fijne introductie
In het overzicht zie je naast de titel en afbeelding, ook de eerste paar zinnen. Hier kun je dus de bezoeker verleiden om jouw vraag te bekijken. Een paar ideeën wat je in je eerste zin(nen) zet:
- Waarom dit belangrijk is of wat je ermee bereikt. Mensen die het overzicht bekijken willen graag het verschil maken, dus speel in op die behoefte door dit gelijk duidelijk te maken.
- Wat jouw vraag precies inhoudt. Bijvoorbeeld een samenvatting 'Volgende maand organiseren we een buurt cleanup, doe jij een uurtje mee? Wij regelen het materiaal en de route'.
4. Praktisch: hoe vaak en wanneer
Vermeld in je oproep altijd duidelijk wat je wanneer en/of hoe vaak nodig hebt. En vooral ook waar de ruimte hier zit qua frequentie, dag/tijd of intensiteit.
5. De voordelen benoemen
Zorg dat je met je taalgebruik, zinsbouw en aanbod aansluit bij de vrijwilliger die jij zoekt. Beschrijf/bevraag/bedenk/Google wat de voordelen van jouw vrijwilligerswerk zijn. Hebben jullie de lekkerste koffie? Het gezelligste team? Of liggen jullie regelmatig dubbel om de sterke verhalen of baldadige acties van jullie ouderen? Draag uit waar je trots op bent!
6. Kort (genoeg)
Hou het kort. Wie heeft er tijd én zin om een heel A4 met functiebeschrijvingen, vrijwilligerscontracten of roosters door te akkeren? Vacatureteksten zijn een soort elevatorpitch: je moet er iemand binnen een minuut razend enthousiast mee kunnen maken. Dat betekent overigens ook dat het niet té kort moet zijn, over iets vaags of onduidelijks kun je maar moeilijk enthousiast worden.