DemenTalent internationaal
Het gedachtengoed verspreidt zich...
DemenTalent is in 2013 gestart in Nederland. Mede door het winnen van een Europese prijs (de Efid Award), zijn diverse andere Europese landen ook geïnteresseerd geraakt in DemenTalent. Op diverse internationale congressen en uitwisselingsbijeenkomsten zijn lezingen en workshops over DemenTalent verzorgd. Dit heeft ertoe geleid dat ook in diverse andere Europese landen inmiddels DemenTalent-pojecten draaien. Bijvoorbeeld in Italië, Duitsland en België. In Japan is er bijvoorbeeld een autowasstraat, geheel gerund door mensen met dementie. In Canada (Meaningfull Engagement of People with Dementia) en Australië (Finding Meaning through voluntering) zijn ook succesvolle projecten om mensen tot vrijwilligerswerk te verleiden. Dit zijn slechts voorbeelden; de internationale verspreiding van wat hier in Nederland is ontwikkeld is veel breder.
Wetenschappelijke uitwisseling
Een belangrijke internationale lijn rond DemenTalent is het het netwerk van dementie-wetenschappers 'MeetingDem'. In dit netwerk is onder andere veel aandacht geweest van het Nederlandse Onderzoek onder de titel 'Ontmoetingscentra 3.0.' In dit onderzoek werd o.a. de koppeling 'Ontmoetingscentra Dementie' en DemenTalent' onderzocht. Deze uitwisseling inspireert ook andere landen om aan de slag te gaan met DemenTalent en hier onderzoek naar te doen.
Een voorbeeld uit België: Gent
Eén van de Belgische projecten speelt zich af in de stad Gent, in het kader van dementie vriendelijk maken van de stad. Deels draait het hier om het zorgen dat mensen die al vrijwilligerswerk deden dit ook, nadat de dementie zich aandient, blijven doen. Om die reden is er een centrale rol in dit project weggelegd voor de vrijwilligerscentra van Gent en is 'Give a day' (een matchingsprogramma tussen potentiële vrijwilligers en organisaties met werkplekken) een belangrijke projectpartner. Ook de Hogeschool Gent is actief betrokken. Maar ook worden mensen met dementie die nog geen vrijwilligerswerk deden, uitgedaagd dit te gaan doen. Door de projectpartners is onder andere een inspiratiegids gemaakt, onder de titel "Kansen creëren voor personen met dementie om als vrijwilliger aan de slag te gaan".
JPND
Het EU Joint Programme Neurodegenerative Disease Research (JPND) is het grootste wereldwijde onderzoeksinitiatief waarin 30 landen samenwerken met als doel om de uitdagingen rondom neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson aan te pakken.
Wat een eer dat DemenTalent op 9 november 2023 onderdeel was van dit programma en dit heeft mogen presenteren bij alle wereldwijde onderzoekslanden die betrokken zijn. Directeur Deanie van Tuijl had hiervoor het echtpaar van Ginkel meegenomen uit Woudenberg om hun verhaal te delen en ervaringen te vertellen.
European Ageing Network
Het European Ageing Network (EAN) groepeert meer dan 12.000 zorgverleners over het hele Europese continent. De leden vertegenwoordigen alle soorten organisaties en individuen die actief zijn voor ouderen en alle soorten eigendommen, inclusief winstorganisaties, non-profitorganisaties en overheidsorganisaties. Het is hun visie en missie om de levenskwaliteit van ouderen te verbeteren en hen te ondersteunen om van elke dag een betere dag te maken door het bieden van hoogwaardige huisvesting, diensten en zorg.
Het European Ageing Network (EAN) is aanwezig in 27 Europese landen. Omdat EAHSA goed vertegenwoordigd is in Noordwest-Europa en EDE in het zuidoosten, maakt de combinatie van het European Ageing Network een werkelijk pan-Europese organisatie. EAN staat niet alleen in het nastreven van haar visie, waarden en missie. Het is aangesloten bij het Global Aging Network (GAN), een mondiaal netwerk met kantoor in Washington DC. EAN en GAN brengen experts van over de hele wereld samen, leiden onderwijsinitiatieven en bieden een plek waar innovatieve ideeën in de ouderenzorg kunnen worden geboren. Ze maken de weg vrij voor het verbeteren van de beste praktijken in de ouderenzorg, zodat ouderen overal ter wereld gezonder, sterker en onafhankelijker kunnen leven.
De leden van het European Ageing Network (EAN) ondersteunen miljoenen ouderen in Europa. Een lang leven is een van de grootste verworvenheden van moderne samenlevingen. Europeanen leven langer dan ooit tevoren en de verwachting is dat dit patroon zich zal voortzetten als gevolg van ongekende medische vooruitgang en een verbeterde levensstandaard. In 2020 zal een kwart van de Europeanen ouder zijn dan 60 jaar. Gecombineerd met lage geboortecijfers zal dit aanzienlijke veranderingen teweegbrengen in de structuur van de Europese samenleving, die gevolgen zullen hebben voor onze economie, sociale zekerheids- en gezondheidszorgstelsels, de arbeidsmarkt en vele andere gebieden van ons leven.
DemenTalent was op 26 en 27 september 2024 onderdeel van dit programma en heeft een presentatie gegeven aan alle Europese onderzoekslanden die betrokken zijn.