Historie DemenTalent
Waar DemenTalent is begonnen..
DemenTalent is in 2012 ontstaan, doordat Daphne Mensink door haar toenmalige manager Ron Groothuis werd gevraagd om mee te denken over het opstarten van een dagbesteding voor vitale actieve mensen met dementie. In het bos aan het werk, buiten, niet teveel ´in het hoofd zitten´ en zinvol bezig zijn. Zo ontstonden gesprekken met mensen met dementie, met name Leen Sneeuw en Joop Papare. Tijdens deze gesprekken kwam het idee van vrijwilligerswerk naar voren. Hierbij speelde een rol dat Leen op dat moment nog vrijwilligerswerk deed als voetbal scheidsrechter. Door contacten die vanuit de Zorggroep Apeldoorn al liepen met Staatsbosbeheer, werd ervoor gekozen om op Radio Kootwijk te starten.
Zo hielpen vrijwilligers met dementie al snel na de start met het opknappen en onderhouden van de diverse gebouwen van Staatsbosbeheer, het onderhoud van de heide en bossen, hand- en spandiensten bij activiteiten in 'De Kathedraal', het mooie oude grote gebouw op Radio Kootwijk. Binnen een jaar na de start waren tientallen mensen met dementie actief. Benieuwd geworden? Bekijk de reportage van omroep Gelderland over deze startperiode.
Mede dankzij commitment en subsidie van VWS is de planning dat in de jaren 2024-2030 het aantal DemenTalent-deelnemers gaat groeien op landelijk niveau. Onze ambitie is dat elke inwoner met dementie, die actief kan en wil blijven deze kans krijgt via DemenTalent.
DemenTalent is in 2013 gestart in Nederland. Mede door het winnen van een Europese prijs (de Efid Award), zijn diverse andere Europese landen ook geïnteresseerd geraakt in DemenTalent.
De geleerde lessen van de afgelopen 12 jaar DemenTalent
In de ruim 12 jaar dat vrijwilligerswerk door mensen met dementie wordt gedaan, is veel ervaring opgedaan. Hierdoor weten we dat:
1. DemenTalent veel toegevoegde waarde heeft, mits er een goede screening op talenten en interesses heeft plaatsgevonden.
2. Als het vrijwilligerswerk te moeilijk of juist te makkelijk is, zal een vrijwilliger eerder geneigd zijn om te stoppen. Maatwerk blijft noodzakelijk.
3. Als vrijwilligers te veel 'aan het handje gehouden worden', stoppen ze met hun deelname. Kortom, sturen op basis van zelfstandigheid en zelfredzaamheid is de sleutel.
4. Een goed inwerkprogramma, net zoals bij andere vrijwilligers, is van groot belang. Zowel de werkplekgever als Stichting DemenTalent faciliteert hierbij.
5. Omdenken en omhandelen door iedereen die betrokken is: vanuit de werkplekgever, mantelzorger, (zorg en welzijn)professional om vooral vanuit mogelijkheden te denken en te doen.
6. Het overwinnen van faalangst en initiatiefloosheid is een aandachtspunt bij mensen met dementie. Door dit te herkennen en de juiste handvatten te bieden, helpen wij hen over die drempel heen en kunnen ze nog een lange tijd genieten van vrijwilligerswerk.
7. Het betrekken van de mantelzorger/ naasten is van groot belang, deze kan het proces van vrijwilligerswerk stimuleren of juist afremmen. Een ondersteunende omgeving is van groot belang voor een succesvolle deelname.
8. Stel de wensen en behoeften van de mens met dementie voorop en ga het open gesprek aan: zoals tussen jou en mij.
De droom van Joop en Leen
Na de start met Joop en Leen heeft DemenTalent honderden vrijwilligers geholpen met het vinden van vrijwilligerswerk. Wij zetten de missie voort en willen dat iedereen met dementie in Nederland die graag actief wil en kan blijven ook deze mogelijkheid krijgt.
Steun jij DemenTalent?
Met jouw steun door middel van een persoonlijke donatie, kunnen wij weer iemand met dementie ondersteunen bij het vinden van een geschikte vrijwilligersplaats.
Op deze wijze kunnen we gezamenlijk aan de slag met dementie, er op een positieve wijze mee om gaan en vooral samen kijken wat er nog wel kan!