Het verhaal van Ale Kort
DemenTalent zorgt voor verbondenheid bij personenvervoer Kort
Ale Kort is directeur van Personenvervoer Kort, een taxibedrijf gevestigd in Oosterwolde. Als Ale in het kort moet omschrijven wat personenvervoer Kort doet, heeft hij een simpel antwoord; “Wij vervoeren mensen!” Dit doen ze vooral zorg gerelateerd. Hierdoor komen ze vaak in aanraking met bijzondere doelgroepen, waaronder ook mensen met dementie. Sinds enkele maanden verzorgt een vrijwilliger van DemenTalent er wekelijks de lunch op vrijdag en dit bevalt uitstekend, aldus Ale.
Het balletje met DemenTalent is een gaan rollen na een cursus over dementie verzorgd door Sûnenz. Taxi Kort werkt met een aantal hele specifieke doelgroepen en Ale geeft aan dat het heel belangrijk is om je klant goed te kennen. “Soms gebeuren er bijzondere dingen met de mensen die je vervoert in de taxi en dat kan voor uitdagende situaties zorgen. Het is voor ons erg belangrijk om te weten hoe we hier mee om moeten gaan, zodat we iedereen veilig op de juiste plek van bestemming brengen. Het was dus een hele waardevolle cursus.”
Elke vrijdag een verrassing
Toen Ale werd verteld over het project DemenTalent sprak dit hem direct aan. Direct is hij gaan nadenken over naar wat er binnen het bedrijf mogelijk zou zijn, met als uitkomst een lunch voor het personeel op de vrijdag. De vrijwilligster van DemenTalent werkte voorheen als kok. Ze verzorgt nu elke vrijdag een lunch op het kantoor van personenvervoer Kort en daar is Ale zeer enthousiast over. “Ze maakt echt van alles! Wraps, lekkere broodjes, een soepje, iets uit de oven of een broodje zalm. Het is elke vrijdag een verrassing en dat vind ik heel leuk!”
"De vrijwilligster is inmiddels echt een onderdeel van het team geworden."
Niet alleen een broodje
Volgens Ale is de lunch niet alleen lekker, maar heeft het ook een positieve impact op het bedrijf. “Het gaat niet alleen om het broodje. Mensen vinden het erg gezellig en dat is een hele waardevolle toevoeging. Het zorgt voor een stukje verbondenheid onder de collega’s. Het is inmiddels zelfs zo dat er mensen voor de lunch aansluiten op hun vrije dag. Dat vind ik prachtig!” Wanneer hij over de vrijwilligster begint te praten glundert hij van oor tot oor. “Zij is inmiddels echt een onderdeel van het team geworden.”
Op de vraag of het veel tijd kost om iemand met dementie als vrijwilliger aan het werk te hebben is Ale stellig: “Nee, zeker niet! Er moeten alleen wat boodschappen gehaald worden voor de lunch.” Daarnaast moesten we nog wel wat dingen aanschaffen voor in de keuken, zoals een oventje en wat servies. Maar dat was zo gedaan. “Nee hoor, we hebben er totaal geen drukte van. Sterker nog, het levert alleen maar mooie momenten op.”
Gewoon doen!
Ale raadt bedrijven aan om serieus te overwegen om mensen met dementie een zinvolle werkplek te bieden binnen hun organisatie. “Gewoon doen!, zegt hij. “Het kan werkelijk van alles zijn.” Voor hem heeft dit initiatief veel meer waarde dan alleen de lunch die de vrijwilliger maakt. “Het levert zoveel moois op, voor alle partijen, en dat maakt het van onschatbare waarde.”