Talentvolle vrijwilliger met dementie

van Rijn aanwezig bij gastcollege

Staatssecretaris Van Rijn, zijn collega's van het ministerie en alle studenten en docenten waren heel geïnteresseerd en duidelijk geraakt door dit college! Henk, Ger en Peter, vrijwilligers bij DemenTalent ROC Midden Nederland, hebben heel openhartig verteld over hun ervaringen. Daphne Mensink, initiatiefneemster en ontwikkelaar van DemenTalent, vertelde over hoe zij tot DemenTalent gekomen is en moedigde de studenten aan hun dromen en passie te volgen.

De drie mannen hebben aan het ROC Midden Nederland college gegeven aan een propvolle zaal studenten. Het was een bijzonder college: Henk, Ger en Peter hebben last van dementie. Staatssecretaris Martin van Rijn nam deel aan het college.
Henk, Ger en Peter - grijs haar, middelbare leeftijd, zitten naast elkaar achter de tafel. Ger laat zijn glas water staan, zijn slechte coördinatie belet hem het te pakken. Ook dat kan horen bij dementie. Het was een van de lessen die de mannen de zaal konden bijbrengen. Andere tips waren bijvoorbeeld: 'Praat nooit over iemand die bij je aan tafel zit alsof die er niet is. Laat me zelf bepalen wanneer ik naar bed ga. En lieg niet tegen me!'

Bewondering
Van Rijn: 'ik heb diepe bewondering voor deze mannen. Het vergt moed en een enorme dosis kracht om te praten over de problemen die dementie veroorzaakt. Henk zei: "het gaat niet om de vraag wat de beste zorg is, maar wat het beste leven is". Dat is me uit het hart gegrepen. DemenTalent is in zijn eenvoud een heel mooi project’.

DemenTalent - ROC Midden Nederland   DemenTalent - Roc Midden Nederland
Met dank aan Phil Nijhuis Fotografie