Historie

DemenTalent is in 2012 ontstaan, doordat Daphne Mensink door haar toenmalige manager Ron Groothuis werd gevraagd om mee te denken over het opstarten van een dagbesteding voor vitale actieve mensen met dementie. In het bos aan het werk, buiten, niet teveel ´in het hoofd zitten´ en zinvol bezig zijn.  Zo ontstonden gesprekken met mensen met dementie, met name Leen Sneeuw en Joop Papare. Tijdens deze gesprekken kwam het idee van vrijwilligerswerk naar voren. Hierbij speelde een rol dat Leen op dat moment nog vrijwilligerswerk deed als voetbal scheidsrechter. Door contacten die vanuit de Zorggroep Apeldoorn al liepen met Staatsbosbeheer, werd ervoor gekozen om op Radio Kootwijk te starten.
Zo hielpen vrijwilligers met dementie al snel na de start met:
- het opknappen en onderhouden van de diverse gebouwen van Staatsbosbeheer,
- het onderhoud van de heide en bossen
- hand- en spandiensten bij activiteiten in  'De Kathedraal', het mooi oude grote gebouw op Radio Kootwijk. 

Binnen een jaar na de start waren tientallen mensen met dementie actief. Benieuwd geworden? Bekijk de reportage van omroep Gelderland over deze startperiode.

Bekijk reportage

In 2013 stapte Daphne Mensink over van de Zorggroep Apeldoorn naar zorginnovatiebureau DAZ om daar een bijdrage te leveren aan de opschaling van DemenTalent.  Samen met collega's werd al snel de start van diverse nieuwe projecten begeleidt, waarbij ieder project zijn eigen proces doorliep en zich anders ontwikkelde. Met wel als rode draad; vrijwilligerswerk door mensen met men dementie, waardoor zij dienstbaar werden voor anderen.  Leen en Joop waren hierbij als ervaringsdeskundigen vaak aanwezig.

In 2016 kwam het aantal projecten in een stroomversnelling, omdat toen onder leiding van Prof. Dr. Rose-Marie Dröes het onderzoeksproject 'Ontmoetingscentra3.0' startte, met financiering van diverse fondsen en ZonMw. In het kader van dit onderzoek werden in één klap 11 nieuwe projecten gestart, gekoppeld aan ontmoetingscentra Dementie (zie voor meer info wetenschappelijk onderzoek, elders op deze site). Als onderdeel van het onderzoek begeleide DAZ ook de start van deze 11 projecten. Vanwege de zeer positieve onderzoeksresultaten kende ZonMw een Verspreidings- en implementatie subsidie (VIMP) toe, van waaruit veel voorlichtingsbijeenkomsten, trainingen e.d. werden betaald. 

Ten tijde van de Corona lockdowns in 2020 en 2021 kwamen vrijwel alle DemenTalent-projecten stil te liggen. Een aantal is daarna weer opgestart, anderen helaas niet. Mede door de bovengenoemde VIMP-activiteiten en de opname van DemenTalent in de Nationale Dementiestrategie 2021-2030 starten gelukkig ook weer veel nieuwe projecten. Eind 2023 waren er weer ongeveer net zoveel lokale DemenTalent-projecten als ´voor Corona´. Door de oprichting van de Stichting DemenTalent per 1 januari 2024 wordt alle opgebouwde kennis en ervaring van DAZ overgedragen aan deze Stichting. Ook sloten in deze periode steeds meer vergelijkbare projecten zich aan bij DemenTalent. 

Mede dankzij commitment en subsidie van VWS is de planning dat in de jaren 2024-2030 het aantal lokale DemenTalent-projecten gaat groeien van enkele tientallen naar zo'n 2.500. Het aantal deelnemers groeit naar verwachting in dezelfde periode van 1.500 naar 50.000. 

 

 

Home Over DemenTalent Historie